Jeg er ved at skabe den livsstil og uafhængighed, som jeg altid har været på udkig efter

Interview med en svensk HIM-studerende

Det kan være en udfordring at flytte til et fremmed land, men Samuel Eriksson har aldrig fortrudt, at han flyttede til den schweiziske riviera for at opfylde sine drømme. Han er i øjeblikket i praktik på et femstjernet hotel på den græske ø Zakynthos som en del af HIM-studieprogrammet. Samuel siger, at det bedste ved en karriere i hotelbranchen er at være med til at skabe varige minder for sine gæster. Vi satte os ned for at tale om hans oplevelse som studerende i Montreux, fordelene ved at være i praktik i Grækenland og hans ambitioner for fremtiden. Læs om dette og meget mere nedenfor!

samuel eriksson1
På terrassen på HIM med udsigt over den smukke Genevesø.

Hej Samuel! Hvordan var du som barn?

Jeg tror, at jeg var meget målrettet, da jeg var lille, iværksætter kunne man sige. Mens andre børn så tv, lavede jeg et budget for den næste måned for at nå mine opsparingsmål. Det lyder måske kedeligt, men det har givet mig selvtillid til at drømme stort og aldrig tvivle på min evne til at nå mine mål. Hemmeligheden – lav små trinvise mål, og hvis du er vedholdende, når du i sidste ende frem til målet.

Hvorfor valgte du at studere på HIM i Schweiz?

En stærk faktor, der bidrog til mit valg af bacheloruddannelsen, var dens brede anvendelsesområde. Jeg ønskede at have brede karrieremuligheder efter endt uddannelse. Jeg fandt ud af, at Business Administration in Hospitality Management-uddannelsen på HIM tilbød en perfekt blanding af gæstfrihed, forretning og ledelse. For mig var det en nem beslutning.

Sammenlignet med mange andre studerende betaler jeg helt selv for min uddannelse. Alene det viser, tror jeg, at jeg har tillid til, at denne uddannelsesinvestering vil være det hele værd, både med hensyn til min karriere og min personlige udvikling.

Nu hvor du er studerende på HIM, hvordan nyder du det så?

Det er fantastisk at være på en international skole. Da jeg var ung, blev jeg altid inspireret af lufthavne, fordi det var som en anden verden, hvor folk er mere accepterende over for hinandens baggrunde. Det bedste ved at gå på et multikulturelt universitet er, at man lærer så meget om folks adfærd og udvider sit netværk ud over sine egne grænser.

Jeg er enig! Jeg tror, at de mennesker, man møder, kan lære en mange ting, hvis man er åben for det.

Absolut. På HIM fejrer vi vores mangfoldighed ved at afholde arrangementer som “Cultural Night”, hvor du har mulighed for at repræsentere den del af verden, du kommer fra. Vi har endda kurser, der går mere i dybden med emnet verdenskulturer. For at kunne deltage i denne form for livsstil er man nødt til at være meget åben og acceptere nye mennesker.

På hvilke måder synes du, at HIM skiller sig ud i forhold til andre hotelskoler?

En ting, der falder mig ind, er lærerne, som selv har opbygget utrolige karrierer og nu kan dele den reelle viden fra deres tidligere erfaringer som ansatte i branchen. Ofte afspejler lærebøgerne ikke hele billedet, så det giver dig en kæmpe fordel at have adgang til denne form for viden.

Hvordan er du som studerende?

Jeg kan lide at arbejde selvstændigt og foretrækker analytiske projekter, hvor mine designorienterede interesser og kreative talenter kan komme i anvendelse.

Hvad kan du lide ved at bo i Schweiz?

Det bedste ved at bo i centrum af Europa er, at weekendture bliver mere tilgængelige, og det åbner op for nye muligheder for, hvordan man kan bruge sin fritid som studerende.

samuel eriksson2
Weekendrejser er en af fordelene ved at bo i Schweiz, hvor mange lande er inden for rækkevidde.

Hvordan besluttede du dig for, hvor du skulle tage din elevpraktik?

Med hensyn til min nuværende praktikplads fik jeg en masse hjælp fra vores karrierecoach Bran på HIM. Hun gav mange tips om, hvad vi skulle overveje, og guidede os i de retninger, der ville passe til vores personlige og faglige mål.

Hvorfor tror du, at din skole lægger så stor vægt på praktikophold?

HIM bestræber sig på at skabe de bedste betingelser for sine studerende for at starte deres karriere og få succes. Og jeg mener, at praktikophold er et fremragende supplement til vores uddannelse, da de giver dig mulighed for at afprøve din teoretiske viden, få praktisk erfaring og opbygge et fremragende netværk til din fremtid.

Da du først vidste, hvad du ville, var det så svært at få et praktikpladstilbud?

Det var noget, jeg lagde meget tid og kræfter i. Ikke desto mindre var det nemt at studere på en skole med så godt et ry som HIM, og det var nemt at få opmærksomhed fra nogle af de mest luksuriøse virksomheder i verden, selv som studerende uden tidligere erfaring.

samuel eriksson3
Fritid i Grækenland, hvor jeg er i praktik på det femstjernede Olea All Suite Hotel.

Hvad har du valgt som din praktikdestination og hvorfor?

Jeg er i øjeblikket i receptionspraktik på det femstjernede Olea All Suite Hotel i Grækenland. Jeg valgte at tage min praktik i denne familievirksomhed i stedet for en stor hotelkæde, fordi jeg ønskede at lære mere om de enkelte afdelinger og være mere fleksibel med hensyn til at beslutte, hvordan jeg ville tilrettelægge min praktik.

samuel eriksson4
Praktikophold på Olea All Suite Hotel i Grækenland.

Indtil videre har jeg prøvet kræfter med receptionen, gæsterelationer og endda nogle ledelsesopgaver. Hotellet er relativt nyt, og derfor har jeg større chance for at blive en værdifuld ressource for deres virksomhed i fremtiden.

Hvad har du lært der indtil videre?

Jeg har haft en masse erfaring med gæstfrihed som gæst, men jeg har aldrig arbejdet på et hotel før, så det har lært mig meget at flytte til Grækenland denne sommer helt alene. Jeg har fået et mere dybtgående kendskab til alle de logistiske og strukturelle aspekter af at drive denne type virksomhed. Kurserne på HIM har indtil videre været nyttige i forhold til at anvende den viden, jeg har fået, i det virkelige liv.

Jeg har også lært at håndtere uventede situationer, at tage ansvar for mine opgaver og at kommunikere med gæster fra forskellige kulturelle, økonomiske og sociale baggrunde.

Jeg synes, at jeg er blevet et bedre menneske både som individ og som fagperson. Jo større udfordring – jo større udvikling. Man behøver ikke altid at vælge den sikreste løsning, efter min mening.

Hvordan bruger du din fritid, mens du er i praktik i Grækenland?

I min fritid kan jeg godt lide at udforske Zakynthos ved at leje både og quads, snorkle i de blå laguner og se de spektakulære solnedgange over Middelhavet. Men at spise for mange græske salater har været min højeste prioritet, mens jeg har været i Grækenland, haha.

Hvad kan du bedst lide ved at arbejde i hotel- og restaurationsbranchen?

Det bedste er, at jeg hver dag tager mig af gæsterne og er med til at skabe nogle af de bedste minder i deres liv, lige fra jubilæer til bryllupsrejser og frierier.
Jeg har haft gæster, der græder af lykke foran mig. Nogle gange knytter man et bånd til sine gæster, og det kan være trist at sige farvel, men jeg kunne ikke være lykkeligere for mit karrierevalg.

Når det er sagt, kan jeg gøre det, hvis jeg nogensinde ønsker at skifte karriere, fordi min uddannelse giver mig en bred vifte af uddannelsesmuligheder. På femte semester fortsætter man med en specialisering, som vores skole tilbyder: luksus, franchise eller finans. Det giver en stor følelse af frihed at vide, at man ikke behøver at være fastlåst i en bestemt vej sammenlignet med andre universitetsuddannelser. Hvis du kan lide at have valgmuligheder og muligheder, så er dette skolen for dig.

samuel eriksson5
Naturskønne udsigter i Montreux.

Hvilke kvaliteter er efter din mening vigtige for en professionel i hotel- og restaurationsbranchen?

Ud fra min erfaring som receptionspraktikant mener jeg, at det vigtigste er at have gode kommunikationsevner, være struktureret, have høje faglige standarder og være i stand til at udføre flere opgaver samtidig.

Hvad er dine karriereambitioner?

I fremtiden kunne jeg godt tænke mig at se mig selv som administrerende direktør for et hotel og prøve min kreativitet af inden for salg og markedsføring i en luksusvirksomhed. Du er velkommen til at komme i kontakt med mig på LinkedIn for at drøfte fremtidige karrieremuligheder!

Har du nogle råd til nyuddannede gymnasieelever, der overvejer at studere på HIM?

At flytte til Schweiz for at studere på HIM har været et af de bedste valg i mit liv. Hvis du tøver med at flytte til udlandet for at forfølge dine drømme, fordi du er for bange for at efterlade dine kære, går du glip af så meget af det, livet har at byde på.

Her på HIM venter der dig uforglemmelige lærere, studieliv, rejser og relationer. Husk, at det, du manifesterer i dit liv, automatisk vil blive tiltrukket af dig, hvis du bare er dig selv og er klar til at udvikle dig som person.

Jeg glæder mig til at se nogle nye ansigter i forhallen til efteråret!

Tak, Samuel, for et inspirerende foredrag!

Tusind tak! Jeg vil også gerne sende en særlig tak til Frida Raask for at være en vigtig del af mit studieliv og til HIM for at have åbnet mange døre i min karriere.


Erhvervsøkonomi og management – Bachelor