I denne uge mødtes vi med Mette, en engageret og livlig dansk studerende med en ubestridelig passion for service og gæstfrihed. Mette, der nu er formand for César Ritz Colleges’ Student Ambassador Forum, ønsker en dag at åbne sit eget hotel.
I dette interview fortæller Mette om sit program for international business i hotel- og turismestyring, livet i Le Bouveret og sine fremtidsplaner.
Hej Mette! Hvordan er det at bo i Le Bouveret som studerende?
Jeg elsker atmosfæren her, fordi det er sådan en lille og hyggelig by, og alle kender hinanden. Selv hvis man går i den lokale park eller i en købmandsbutik, så vil man altid se kendte ansigter. Og jeg synes også, at det er et rigtig godt sted at studere, fordi man ikke har for mange distraktioner. Tja… Måske bortset fra den fantastiske udsigt over søen og bjergene, som jeg kan beundre lige fra mit vindue. Det er super dejligt.
Hvordan ser din dag ud?
Normalt har jeg ret travlt … Jeg føler, at der altid er noget at lave! Jeg har normalvis to til seks skoletimer om dagen, og indimellem studerer jeg eller planlægger fremadrettet arbejde på Student Ambassadørforummet (SAF). At være formand for SAF tager det meste af min tid. Jeg nyder dog ansvaret, fordi jeg kan lide at hjælpe og være en del af et fællesskab. Og så prøver mine venner og jeg selvfølgelig at rejse rundt i Schweiz og nyde det så meget som muligt, mens vi er her. Så man kan roligt sige, at mit liv her er helt fantastisk!
Hvilken slags arbejde udfører studenterambassadørforummet?
SAF er forbindelsen mellem de studerende og lærerne på skolen. Som formand leder jeg hele holdet, nemlig de såkaldte ambassadører, som hver især er ansvarlige for forskellige arbejdsområder på skolen. Der er f.eks. eventambassadører, som planlægger alle arrangementer på campus. Ambassadørerne for sociale medier administrerer naturligvis vores konti på de sociale medier og informerer eleverne om, hvad der er vigtigt osv. Så har vi de akademiske ambassadører, som sørger for, at de studerende klarer sig godt og altid er klar til at hjælpe, hvis der er problemer med en lærer eller andet.
Det er dejligt at vide, at du har et sikkert sted at udtrykke dine ærlige følelser!
Præcis. Det er det, der gør vores arbejde i SAF meningsfuldt.
Er Schweiz et populært rejsemål for studerende i Danmark?
Faktisk slet ikke. Når det gælder ferier, er det typisk enten solbadning i Grækenland eller Spanien, eller skiløb i Norge eller Østrig.
Hvorfor tror du, at det er sådan?
Jeg tror ikke, at de ved, hvor smukt Schweiz er! Det er så enkelt som det er. Mine venner og familie derhjemme kommenterer konstant på hvor fantastisk mine naturopslag på de sociale medier ser ud!
Hvordan opstod så ideen om at studere i Schweiz?
På et tidspunkt fik jeg at vide, at schweiziske uddannelser inden for service og gæstfrihed er internationalt anerkendte. Jeg tog derefter kontakt til Swiss Education Group (SEG) og tog på besøg under åbent hus-dagene (lige før lock-down).
Hvad fik dig til sidst til at beslutte dig for at tilmelde dig?
Som du måske ved, er videregående uddannelser i Danmark gratis. Så du kan forestille dig, at det var et meget stort skridt for mig at beslutte mig for at studere i Schweiz. Men jeg havde en meget stærk fornemmelse af, at det præcis er den vej, jeg vil gå, så jeg var meget sikker på det. Det er en investering i mit liv, og jeg tror ærligt talt, at det er det værd.
Og hvad er der inkluderet i din studiepakke?
Udover selve undervisningen omfatter studiepakken også daglige måltider, god indkvartering på skolen, uniform, forsikring og en masse forskellige aktiviteter for eleverne. Det er praktisk, fordi jeg ikke behøver at bekymre mig om noget som helst, det hele er dækket af skolen.
Hvordan synes du, at det at studere hospitality er anderledes end andre uddannelser?
Tja, eftersom jeg lige har nævnt mad, tror jeg, at vi har en ret unik situation med hensyn til det. Vi har tre typer restauranter på campus: en typisk buffetrestaurant, en fin restaurant og en superfin restaurant. De er designet til, at de kulinariske studerende kan lære at lave mad i et restaurantmiljø, og at de studerende i hotel- og restaurationsbranchen kan forstå, hvordan man yder den bedste service. Alle kan se de studerende lave mad, og de studerende kan også melde sig til at betjene restaurantens kunder, dvs. studerende, undervisere og universitetets personale. Det tror jeg ikke, at man finder i andre typer uddannelser.
Hvilke ting lærer du som hospitalitystuderende i undervisningen?
Den første del af uddannelsen handler mest om service, vin og drikkevarer, fine dining og lignende. Lige nu har vi en masse matematik i makro- og mikroøkonomi, finansregnskab og så videre. Mit all-time favoritfag er dog Rooms Division, fordi det er den retning, jeg forventer at gå i. Jeg er dog også super spændt på de strategirelaterede fag, der kommer nu.
Nu hvor du for nylig har været i praktik i Zürich for første gang, hvordan tror du så, at den schweiziske værtskultur er anderledes end den danske?
Kulturelt set er landene ret ens. Men når det kommer til gæstfrihed, føler jeg, at Schweiz er på det næste niveau.
Er der nogen begrænsninger med hensyn til, hvor du må tage din praktik?
Ikke rigtig. Virksomhederne behøver ikke nødvendigvis at være partnere med SEG, så mulighederne er store. Hvis en virksomhed er partner med SEG, er det naturligvis en hjælp, men hvis du har øjnene rettet mod et andet sted, er du velkommen til at gå efter det. Skolen skal dog godkende det for at sikre, at deres elever får en læringsoplevelse af høj kvalitet.
Hvordan er praktikordningerne normalt? Hvis du f.eks. er i praktik på et hotel, får du så lov til at bo på et af deres værelser?
Det kommer helt an på praktikstedet. Da jeg f.eks. havde min første praktikplads, havde jeg virkelig gode forhold: Jeg fik en høj løn, fik masser af drikkepenge og havde også et værelse på hotellet. Desuden havde de en personalerestaurant med god mad og lavere priser. I mit tilfælde var forholdene nok bedre end for en typisk praktikplads andre steder.
Jeg ved f.eks. at Schweiz er et af de steder, hvor man kan få en betalt praktikplads. Hvis jeg f.eks. tager til Caribien, er jeg sikker på, at jeg kan komme i praktik i et halvt år uden at få nogen løn overhovedet. Men så ville de måske dække nogle af udgifterne, f.eks. til mad og ophold. Mens man andre steder måske får løn, men så selv skal finde sin egen bolig.
Hvad er dine planer efter din eksamen?
Efter min bacheloruddannelse vil jeg gerne ud i den virkelige verden. Jeg håber på at få et job som receptionist ved en kendt hotelkæde og derefter arbejde mig opad til Front Office Manager og til sidst få en stilling som hoteldirektør. Jeg overvejer også at tage en kandidatuddannelse.
Mit langsigtede mål er dog at starte mit eget hotel. Jeg kan forestille mig at have et lille familiedrevet sted med en personlig atmosfære og et godt forhold til gæsterne. Jeg tror dog, at der er meget, jeg kan lære ved at arbejde i en stor hotelkæde først. Så min hovedplan er at samle så meget erfaring som muligt og lære af de bedste, inden jeg åbner mit eget hotel.
Mange SEG-studerende er specielt interesserede i luksusindustrien. Er det også noget, som du er tiltrukket af?
Helt sikkert. Jeg føler, at luksussegmentet er en af grundene til, at jeg er her hos César Ritz.
Hvis jeg f.eks. studerede hospitality i Danmark, kunne jeg selvfølgelig arbejde som receptionist for en eller anden hotelkæde. Men når jeg studerer her, har jeg mulighed for at arbejde for de bedste luksusmærker. Alene af den grund vil jeg gerne udnytte de unikke muligheder, der er til rådighed for mig, og få erhvervserfaring i denne branche.
Hvad vil du sige til de studerende, der i øjeblikket er ved at beslutte, om de vil tilmelde sig SEG?
Jeg vil sige, at hvis du brænder for hotelbranchen, så er César Ritz Colleges det perfekte sted. Fordi man studerer i udlandet, tror jeg også, at man får så meget mere erfaring, og man modnes så hurtigt i forhold til at studere i det miljø, som man allerede kender så godt. For mig er det en livserfaring at kunne opleve et andet land, der er så smukt som Schweiz.