Luksuriøst liv, vinsmagningskurser og andre fordele ved at studere gæstfrihed i Schweiz: Daniel’s historie

I denne uge fik vi chancen for at tale med Daniel – en studerende fra Swiss Education Group fra Danmark, som i øjeblikket er ved at afslutte sit studie i gæstfrihed på César Ritz Colleges Switzerland. I dette interview fortæller Daniel om den spændende verden af konkurrencer, giver et insiderperspektiv på, hvordan det er at bo og studere i Schweiz og deler en hemmelighed om at sælge en flaske vin til 4500 dollars. Læs hele interviewet for at få mere at vide om hans historie.

Luksuriøst liv, vinsmagningskurser og andre fordele ved at studere gæstfrihed i Schweiz: Daniel's historie

Hej Daniel, godt at se dig. Kan du til at begynde med fortælle os, hvornår din interesse for hotelbranchen opstod?

Det startede stort set med, at min onkel havde sin egen restaurant, hvor jeg fik lov til at hjælpe til, hvilket var meget sjovt. Senere, da jeg valgte min uddannelse, vidste jeg at med min ordblindhed, at det ikke var noget for mig at lære på den typiske måde, så jeg begyndte at læse på Copenhagen Hospitality College. Sjovt nok var det her, jeg lærte, at gæstfrihed var så meget mere end bare at arbejde på en restaurant, og at der også var en hel anden verden af konkurrencer at deltage i. Jeg har været med i forskellige vin- og champagnekonkurrencer lige siden og er allerede i gang med at planlægge den næste sammen med mine nuværende klassekammerater fra César Ritz.

daniels story2

Mange mennesker starter i hotel- og restaurationsbranchen uden nogen forudgående studier. Hvorfor valgte du at tage en uddannelse inden for dette område?

Alle mine klassekammerater og jeg havde til hensigt at tage i praktik på steder af højere kvalitet. Det er det, vi studerer til, og det er det, vi ønsker at arbejde med i fremtiden.

Hvorfor valgte du bacheloruddannelsen i Schweiz og César Ritz i særdeleshed?

Schweiz har en enestående gæstfrihedskultur og er et af de bedste steder i verden til denne type uddannelse. Det gælder især, hvis du ønsker at få en højere stilling inden for hospitality på et international niveau.

Desuden lærte jeg, at det kun tager 3 år at få en dobbeltuddannelse på César Ritz, hvorimod det ville tage 7 år at få den tilsvarende uddannelse i Danmark. 3 år er meget sjovere end 7, synes jeg, haha.

Desuden havde jeg lyst til at se verden. At vælge at studere på César Ritz lød som en fantastisk mulighed for at tilbringe 3 år i et smukt land som Schweiz og derefter kunne tilbringe et halvt år et andet sted i verden til et praktikophold.

Hvad er det, der tiltrækker dig mest ved at arbejde på de bedre steder?

Jeg kan virkelig godt lide at være en del af dette luksusliv. Altså, ikke ligefrem en del af det, men jeg får helt sikkert lov til at se og opleve det omkring mig. Jeg er i øjeblikket i praktik på et af disse steder, nemlig det luksuriøse Victoria-Jungfrau-hotelet i Interlaken, hvor vores gæster kommer for at have det sjovt. At være en del af det og være sammen med mennesker, der nyder livet, gør mig meget glad. Det er det vigtigste for mig – at gå hjem efter arbejde med et smil på læben og heller ikke at have to ens dage.

Hvad er den mest mindeværdige oplevelse fra dit studie indtil videre?

Det må helt klart være dengang, da jeg solgte en flaske vin til 4.500 dollars.

daniels story3

Wow, det er imponerende! Har du nogen tips til, hvordan du har klaret det? Er der en hemmelighed bag at sælge en flaske vin i den høje ende af skalaen?

Hemmeligheden er, at du skal vide, hvad du taler om, eller i det mindste få gæsten til at tro, at du ved det. Jeg tror også, at det handler om at opbygge gæstens tillid.

I dette særlige tilfælde havde jeg allerede mødt gæsten før og havde mulighed for at konversere og demonstrere min viden om den ønskede drik. Næste gang han kom, søgte gæsten vejledning om at navigere i vores vinkort, som i øvrigt er som en 50-siders bog og ville være meget for enhver.

Generelt starter jeg med at stille spørgsmål som f.eks. hvilken slags vin gæsten gerne vil have, derefter går jeg videre til oprindelsesland og stilart – alt det, der kan hjælpe med at indsnævre det til en mindre liste af muligheder. Derefter vil en kunde ofte vide, hvordan flaskerne står i forhold til hinanden, og han vil gerne have min anbefaling om, hvilken årgang han f.eks. skal vælge.

Man skal være forberedt på at svare på den slags spørgsmål og vide ting som f.eks. hvordan druerne var i et bestemt år på et bestemt sted.

Den gang var jeg virkelig godt forberedt og var i stand til at vinde gæstens tillid og hjælpe ham med at finde det, han søgte, hvilket viste sig at være en flaske La Tâche.

daniels story4

Du nævnte, at du er ordblind, hvordan håndterer du så mange oplysninger, som du skal lære udenad?

Jeg har fundet ud af, at det hjælper mig meget at se oplysningerne visuelt flere gange. Derfor bruger jeg flash cards som en måde at teste min hukommelse på.

Jeg har også en lille notesbog til at holde styr på alle fakta og mine egne erfaringer fra vinsmagninger. Men i sidste ende skal det hele gå i min hukommelse, da jeg ikke ville være i stand til at åbne den notesbog midt i en samtale med en gæst.

Hvilken klasse nyder du mest?

Det må være vin- og drikkevarekurset, hvor man rent faktisk skal smage på en drink og derefter tale om den, finde ud af nuancerne bag smagen og forsøge at forstå, hvordan den er blevet til, og hvordan en ændring af en enkelt faktor ville påvirke smagen.

Hvad er det mest udfordrende ved at studere i udlandet generelt?

Jeg savner virkelig min familie og mine venner. Hjemme i Danmark plejede vi at mødes mindst en gang om ugen. Og nu, under pandemien, er det svært ikke at se dem. Selv før rejserestriktionerne fik jeg ikke mulighed for at besøge dem så ofte, som jeg havde ønsket.

Samtidig har jeg her fået noget, der er tæt på en familie. Mine klassekammerater kender hinanden så godt, vi hjælper altid hinanden, og selv nu, hvor vi er i forskellige dele af verden i praktik, er vi alle stadig i kontakt med hinanden og holder øje med, hvordan alle har det.

Hvordan er Schweiz anderledes end Danmark som land?

Folk er ekstremt venlige i Schweiz. Når du går alene på gaden eller på en vandretur, vil folk sige hej til dig, selv om de ikke kender dig. Hvorimod hvis du gjorde det i Danmark, ville folk kigge på dig og tænke “sikke en tosse”, haha. Så jeg er nødt til at skrue lidt ned for mit smil, hver gang jeg kommer tilbage og besøger Danmark, haha.

Jeg nyder også virkelig bjergene. Jeg har den her joke, hvor jeg siger, at det eneste tidspunkt, hvor jeg savner det flade Danmark, er, når jeg løber op ad bakke, haha. Jeg synes også, det er fedt, at man kan gå rundt i en t-shirt og se sneen oppe på bjergtoppene. Jeg elskede at tage på skiferie som barn, og nu kan jeg gøre det stort set når som helst, man kan endda gøre det om sommeren. Jeg føler, at man generelt har flere forskellige aktiviteter her.

daniels story5

Hvad er dine fremtidsplaner, når du er færdiguddannet fra César Ritz?

Jeg er ikke helt fast besluttet på det. Jeg elsker dykning. Jeg arbejdede i Indonesien i et halvt år, da jeg tog min dykkermester der. Så jeg kunne helt klart forestille mig at arbejde som manager på et eller andet resort, hvor man forbinder dykning med sofistikeret mad på et luksushotel.

For at afslutte vores interview, hvad ville du anbefale til nogen, der først lige er begyndt deres rejse ind i vinens smagsrige verden?

En klog lærer har fortalt mig, at den bedste måde at lære om vin på er ved at prøve den. Det råd følger jeg selv. En gang om ugen mødes jeg med mine venner til en smagning af champagne den ene uge og Pinot noir den næste uge. Det er både sjovt og udfordrende at forsøge at fange smagen af forskellige typer druer eller høstår eller hvad der nu kan være.